U angiografskoj sali Kamenice 2, 9. I 10. oktobra održana je treća međunarodna elektrofiziološka radionica. Tim odeljenja interventne elektrofiziologije Klinike za kardiologiju IKVBV izveo je 4 procedure ablacije apsolutne aritmije najsavremenijom tehnikom – izolacijom plućnih vena kriobalon kateterom. Krioablacija je u IKVBV prvi put uvedena avgusta 2017.

Ovom metodom, na bezbedan i bezbolan način izoluju se žarišta brzih i nepravilnih električnih impulsa iz predelu ušća plućnih vena od zdravog tkiva leve pretkomore, čime se sprečava pokretanje fibrilacije pretkomora. Radionica se odvijala pod supervizijom Dr Csaba Foldesija, jednog od najeminentnijih evropskih stručnjaka iz ove oblasti, koji je potvrdio kvalitet tehničkih uslova I samog izvođenja procedura. Sve intervencije su završene optimalnim rezultatom, protekle bez komplikacija, pacijenti su otpušteni kući već narednog dana. Ovim je zaokružen program lečenja kompleksnih aritmija u IKVBV.

Narednog meseca očekuje se pristizanje sistema za trodimenzionalno elektroanatomsko mapiranje srca poslednje generacije uz pomoć koga će stručni tim našeg Instituta biti u stanju da zbrine najsloženije oblike poremećaja ritma bolesnika na teritoriji APV.

Autor teksta: dr Dalibor Somer