Centralna svečanost povodom 40 godina postojanja Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine održana je 15. Novembra 2017. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Svečanosti su prisustvovali pored zaposlenih i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i brojni gosti i zemlje i inostranstva, čime je na najlepši način potvrđen ugled i značaj koji ova zdravstvena ustanova ima u zemlji i okruženju.

„U 40 godina postojanja Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine hospitalizovano je više od 170000 bolesnika, urađeno je 35000 operacija na otvorenom srcu, 110000 interventnih kardioloških procedura, u Institutu je pregledano 1400000 bolesnika, što građana Vojvodine, što Srbije, što ljudi iz okruženja“ rekao je pokrajisnki sekretar za zrdravstvo doc. dr Zoran Gojković povodom velikog jubileja Instituta.

„S ponosom mogu da kažem da je u prethodnih 16 meseci Pokrajinska vlada uspela da odvoji velika sredstva za ponovno funkcionisanje Instituta za kardiovaskularne bolesti, za njegovo stavljanje na mesto koje je godinama imao, na pijedestal tercijalnih zdravstvenih ustanova, ne samo u Vojvodini, Srbiji nego i šire“.

pozoriste svi

Foto: Pokrajinska vlada

 Pogledajte galeriju fotografija OVDE »»»»

„Tokom 40 godina postojanja Institut je postupno ali sigurno gradio svoju reputacijau stalnim praćenjem i implementacijom novih tehnologija u dijagnostici i lečenju kardiovaskularnih bolesti, pri čemu je kvalitet lečenja uvek bio na prvom mestu. Naš imperativ je da danas bude bolje u odnosu na juče, a sutra u odnosu na danas“ rekao je direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti prof. dr Aleksandar Redžek i dodao da su aktivnosti Instituta usmerene i na stvaranje mostova sa drugim zdravstvenim i naučnim ustanovama iz zemlje, regiona i sveta, za dobrobit naših pacijenata. Takođe je istakao značaj Instituta u realizaciji projekta angiosala u Vojvodini uz podršku Pokrajinske vlade, čime su svi građani Vojvodine dobili jednako šansu za život nakon akutnog infarkta miokarda.

Skupu su se obratili i upravnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju prof. dr Stamenko Šušak, upravnik Klinike za kardiologiju doc. dr Ilija Srdanović, načelnici službi prof. dr Milovan Petrović, dr Dragan Debeljački, prof. dr Anastazija Stojšić, prof. dr Dragan Kovačević i prof. dr Slobodan Dodić govoreći o aktuelnom stanju i perspektivama daljeg razvoja klinika i službi.

Predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću uručena je plaketa za doprinos Pokrajinske vlade u obezbeđivanju višeg standarda u pružanju zdravstvenih usluga u lečenju kardiovaskularnih bolesti na teritoriji AP Vojvodine. Radi se o projektu Pokrajinske vlade kojim su Opšte bolnice u Subotici, Zrenjaninu i Somboru opremljene novim angio salama čime su definisana tri nova interventna kardiološka centra na mapi Vojvodine. Tim povodom su predstavljeni i timovi bolnica koji su učestvovali u edukaciji koju je uspešno sproveo tim Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Zlatne plakete za životno delo dodeljenje su doc. dr Ivanu Fajgelju (posthumno), prof. dr Svetislavu Trifunoviću ( posthumno), prof. dr Svetozaru Nićinu ( posthumno), prof. dr Josipu Čikošu, prof. dr Ninoslavu Radovanoviću i prof. dr Đurici Stojšiću.

Plakete za međusobnu stručnu saradnju, podršku i prijateljstvno dodeljene su Kliničko-bolničkom centru Zagreb, Kliničkom centru Srbije, Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Kliničkom centru Vojvodine.

Program manifestacije je otvoren izuzetnim nastupom Ingmar dua koji čine pijanisti Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić a zatvoren divnim muzičkim motivima Vojvodine i interpretaciji Aleksandra Dujina i njegovog orkestra.

U holu velike sale Srpskog narodnog pozorišta je prikazana izložba umetničkih fotografija Instituta autora Teodore Ivkov pod mentorstvom Maje Jockov.

Video prilog Vlade Vojvodine: https://youtu.be/V-AOGosZ44I

Video prilog Novosadske televizije: https://youtu.be/SQI0uPISIho

Video prilog RTV: https://youtu.be/1DsmroH9614

Video prilog TV Panonija: https://youtu.be/NwKH5IB5eRA