semasrcaLjudsko srce je mišić veličine muške pesnice. Sastoji se iz dva odvojena, ali međusobno slična dela, koji zajedno deluju kao pumpa za krv. U desnu stranu srca dolazi krv iz čitavog organizma. To je krv siromašna kiseonikom, jer ga je organizam iz nje već uzeo i potrošio. U levu stranu srca dolazi krv iz pluća, a ta krv je, kroz proces disanja, obogaćena kiseonikom.

Leva strana srca pumpa krv u čitav organizam, u sve telesne ćelije. Ovo snabdevanje krvlju od ključnog je značaja za opstanak organizma, jer mu krv donosi kiseonik i hranljive materije, pa tako ćelije mogu ostati u životu i dobrom zdravlju. Desna strana srca pumpa krv u pluća, gde se ona nanovo obogaćuje kiseonikom.

Dakle, krv siromašna kiseonikom ulazi kroz gornju i donju šuplju venu u desnu pretkomoru srca, prelazi u desnu komoru, a ova je svojom mišićnom snagom istiskuje u plućnu arteriju. Plućna arterija je veliki krvni sud, koji se kasnije grana i razvodi krv po čitavim plućima. Tamo krv biva nanovo obogaćena kiseonikom i vraćena u levu stranu srca.

Krv obogaćena kiseonikom utiče u levu pretkomoru srca kroz četiri plućne vene. Iz leve pretkomore osvežena krv dolazi u levu komoru, čijom mišićnom snagom biva istisnuta u aortu, najveću arteriju u organizmu. Aorta se grana u mnoštvo arterija i kapilara, koji donose svežu do svih organa i svih ćelija organizma.

Srce radi kao dvostruka pumpa. Ritmičkim skupljanjem i širenjem njegovih pretkomora i komora krv se pumpa u dva pravca - krv siromašna kiseonikom odlazi u pluća (tzv. mali krvotok), a krv bogata kiseonikom u organizam (tzv. veliki krvotok).

Srčani mišić se ritmički širi i skuplja, kao dvostruka pumpa, zahvaljujući postojanju jedne posebne vrste srčanih ćelija, od kojih je izgrađen tzv. prirodni srčani pejsmejker. Te ćelije, grupisane u tkz. sinusnom čvoru stvaraju slabu električnu struju u obliku ritmičkih impulsa, koji se sprovode do svih delova srčanog mišića. Impulsi prouzrokuju naizmenično grčenje i opuštanje srčanog mišića, što ima za rezultat rada srca.

Srce je teško oko 300 grama, a kad čovek miruje, pumpa 5 do 6 litara krvi u minutu. U vreme velikog fizičkog napora srce je u stanju da ispumpa i do 20 litara krvi u minutu.

Jedan od načina da se proceni koliko krvi srce ispumpa u minutu jeste merenje broja srčanih udara za vreme od jednog minuta; taj broj naziva se učestalost srčanog ritma, ili srčana frekvencija.